Cursusoverzicht
Structuur Checks en Rode Draad Checks
“Structure is more important than content in the transmission of information”, Abbie Hoffman.
Een scriptie kan taalkundig prima geschreven zijn, maar voor een lezer niet goed te begrijpen zijn als de opbouw niet klopt of als er geen samenhang is tussen alinea’s of zinnen. Veel studenten vinden het lastig om te bepalen welke informatie bijvoorbeeld in de inleiding hoort te staan of uit welke onderdelen een conclusie bestaat. Ook komt het vaak voor dat studenten door de grote hoeveelheid informatie de rode draad van hun verhaal kwijtraken. Dit is zonde, want een duidelijke en logische verhaallijn is essentieel om een boodschap over te kunnen brengen op de lezer. Scribbr biedt studenten de Structuur Check en Rode Draad Check om deze problemen aan te pakken.
Deze cursus biedt duidelijkheid en geeft concrete stappenplannen voor Scribbr-editors om deze aanvullende diensten uit te voeren en is bedoeld om het leven van jou als editor gemakkelijker te maken, zodat je je zeker voelt over de Structuur Check en Rode Draad Check.
We hebben je ingehuurd voor je vaardigheden, dus we hebben er alle vertrouwen in dat je al over de nodige vaardigheden beschikt om deze checks uit te voeren. Met andere woorden: we weten al dat je de auto kunt besturen; in deze cursus geven we je een routekaart.
Wat ga je leren?
Vanwege de hoeveelheid aandachtsgebieden bij een Structuur Check of een Rode Draad Check zien sommige editors ertegen op om deze checks uit te voeren. Deze cursus helpt je om deze diensten met vertrouwen en zonder extra stress uit te voeren.
De cursus is opgebouwd uit twee delen: de voorbereiding en de juiste feedbackvorm en de belangrijkste rodedraad- en structuurkwesties.
Module 1 behandelt handige informatie die je kunt onderzoeken voordat je begint en geeft tips over hoe je op een constructieve manier feedback kunt geven op structuur- of rodedraadproblemen.
Module 2 gaat in op de belangrijkste kenmerken die moeten worden onderzocht tijdens een Structuur Check of Rode Draad Check: welke soorten problemen komen het meest voor? Welke tips helpen om je nakijkwerk op deze problemen eenvoudiger te maken?
Hoe haal je het meeste uit deze cursus?
Hier is een aantal tips om zoveel mogelijk uit deze cursus te halen.
1. Doe de cursus op je gemak. Bekijk slechts een paar lessen per keer.
2. Hoor je een handige tip die je wilt onthouden? Schrijf hem direct op.
3. Maak bewust gebruik van het materiaal dat wordt aangeboden tijdens de cursus.
4. Bekijk Module 2 in zijn geheel, maar je kunt ook altijd een van deze korte lessen terugkijken als je met een specifiek onderdeel bezig bent.
5. Onder elke les vind je extra informatie en links naar handige bronnen en hulpmiddelen.
Preview the curriculum
-
2
Vriendelijke en opbouwende feedback geven met als doel een tevreden student
-
2.1 Mindset en gewoonten
-
2.2. Ethos: Wie ben jij in de ogen van een student?
-
2.3 Pathos: Hoe voelt de student zich?
-
2.4 Logos: Waar focus je je op en hoe?
-
🧠 Test je kennis: ethos, pathos en logos
-
-
3
Richtlijnen en tools voor Structuur Check en Rode Draad Check
-
3.1 Richtlijnen Structuur Check en Rode Draad Check
-
3.2 Tools voor de Structuur Check en Rode Draad Check
-
3.3 Waar plaats je welke feedback?
-
-
4
Onderdelen in een Structuur Check of Rode Draad Check
-
➡️ Wat gaan we behandelen in Module 2?
FREE PREVIEW -
4.1 Documenttitels
-
4.2 Samenvattingen
-
4.3 Documentinleidingen
-
4.4 Hoofdstukinleidingen
-
4.5 Hoofdstukconclusies
-
4.6 Algemene conclusies
-
4.7 Alineastructuur
-
4.8 Hoofdstuktitels
-
4.9 Figuren en tabellen
-
4.10 Gekopieerde en geplakte tekst
-
4.11 Tekst die geen focus heeft en van de hak op de tak springt
-
🧠 Test je kennis: structuurkenmerken
-
4.12 Kernbegrippen
-
4.13 Technische termen
-
4.14 Voorbeelden
-
4.15 Niet-Nederlandse tekst
-
4.16 Overgangen
-
4.17 Tegenstrijdigheden en hiaten in de logica
-
🧠 Test je kennis: Rodedraadkenmerken
-
4.18 Scripties
-
4.19 Essays
-
4.20 Drie tips bij ongebruikelijke teksten
-
4.21 Voorkomen dat je te veel doet
-
-
5
Belangrijkste tips
-
Gefeliciteerd!
-
FAQ's
-
Hoe meld ik mij gratis aan?
We bieden deze cursus gratis aan voor gekwalificeerde Scribbr-editors. Log in op je Scribbr-account en lees het artikel 'Scribbr Learning Platform' om uit te vinden hoe je je kunt aanmelden.
-
Hoe lang duurt de cursus?
De cursus bestaat uit ruim 30 videolessen en duurt in totaal ongeveer 1,5 uur. De cursus bevat geen opdrachten, dus je kunt achteroverleunen en de video's in je eigen tempo bekijken. Het is aan te raden om niet alle videolessen achter elkaar te bekijken.
-
Wat ga ik leren?
Deze cursus helpt je om de aanvullende diensten met vertrouwen en zonder extra stress uit te voeren.
-
Moet ik opdrachten maken?
Je hoeft geen opdrachten te doen. Wel sluiten sommige onderdelen af met een quiz om je kennis te toetsen. Als je het handig vindt, kun je pen en papier bij de hand houden, om op te schrijven wat je niet wil vergeten. Bij veel hoofdstukken vind je ook linkjes naar artikelen met handige content, die je altijd later nog terug kunt vinden.
-
Hoe kan ik het materiaal toepassen in de praktijk?
Elk deel is los van de andere delen te bekijken en gaat over een apart tekstonderdeel of specifiek aandachtspunt van de aanvullende diensten.
We raden aan te oefenen op basis van de order(s) die je krijgt. Als je bijvoorbeeld een bewerkelijke tekst krijgt op het vlak van de structuur of rode draad, dan kun je de video over 'hoe voorkom je dat je te veel doet' nog eens bekijken, zodat je de juiste focus hebt. Als je vragen hebt over een specifiek tekstonderdeel, zoals de inleiding, kun je de les terugkijken waarin de inleiding besproken wordt.